zatvori

Šta je to Storytelling o kome svi pričaju?

prethodni

Šta sve jedna mama može da radi od kuće putem Instagrama i da zaradi?

naredni

Korisne aplikacije za poboljšanje Instagram sadržaja

AndrijanaBožić

04 / 13 / 2019, in Uncategorized

saznaj više

Engleski pisac Filip Pulman je rekao: ,,Posle hrane, krova nad glavom i društva, ono što nam najviše na svetu treba su priče.’’ Baš to je srž storytelling-a.

Storytelling u prevodu označava pripovedanje. Još od malih nogu, susrećemo se sa pričama. One nam kroz naše detinjstvo pričaju mame, bake, tetke..Gledamo ih na crtaćima, srećemo ih na filmu, u lektiri… Svuda su oko nas. Često imaju srećan kraj ili sa sobom obavezno nose poruku ,,šta je dobro’’ ili kako ,,ne treba’’. Jasno je da dobre priče izazivaju emocionalnu reakciju. Koliko ste se puta nasmejali uz dobru komediju? Zaplakali uz ,,težak’’ film? Koliko vam se puta dogodilo da čujete ili izgovorite – ,,ona ima dirljivu priču’’?

Kakve veze imaju pripovedanje i marketing? Priče zaista jesu mnogo starije od reklama. Ali iskustvo pokazuje da reklama sa dobrom pričom konvertuje. Prodaje. Zašto? Zato što su priče uzbudljive, zanimljive i pružaju nam priliku da se sa njima poistovetimo. U dobro ispričanim pričama prepoznaćemo sebe ili ljude oko nas, scene koje smo proživeli ili videli. Priče imaju veliku snagu. Mogu da nas prenose kroz vreme od detinjstva do budućnosti. Cilj priča je da povežu slušaoca ili gledaoca sa temom, da ga podstaknu da nešto uradi.

Dobra priča je ono što izdvaja i pravi velike brendove. Brend nam kroz priču postaje bliži i razumljiviji. Prihvatamo ga instinktivno i dajemo mu mesto u našoj stvarnosti. Ako kroz priču prepoznajemo i vrednost koju nam taj brend daje onda se sa njim emotivno povezujemo. A emocija je najveća vrednost storytellinga.

Ljudi ne kupuju ono šta radite i prodajete već zbog čega to radite/prodajete. Kupuju vašu priču jer priča daje vrednost.

Predloži temu!Predloži temu!

Ako se susrećeš sa nekim poteškoćama a misliš da ti ja mogu pomoći u prevazilaženju istih, slobodno mi piši! Pozivam te da predložiš teme o kojima bi zelela da pisem i daću sve od sebe da to i učinim! Ako se susrećeš sa nekim poteškoćama a misliš da ti ja mogu pomoći u prevazilaženju istih, slobodno mi piši! Pozivam te da predložiš teme o kojima bi želela da pišem i daću sve od sebe da to i učinim!

Piši mi!Piši mi!