zatvori

KAKO DA PRAVIŠ BOLJE FOTKE KAMEROM TELEFONA?

prethodni

6 MALIH TRIKOVA ZA USPEH NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

naredni

Kako zaraditi preko instagrama?

AndrijanaBožić

05 / 10 / 2019, in Biznis saveti, Insta saveti

saznaj više

Sigurno ti je već jasno da dobar sadržaj na društvenim mrežama uključuje i kvalitetne fotografije. Ipak nemamo svi profesionalne kamere niti znamo njima da rukujemo. No, to ne mora da nas spreči da pravimo dobre fotke jer moderni telefoni prave približno isti kvalitet fotki za društvene mreže a neka istraživanja pokazuju da na Instagramu i Facebook-u fotografije napravljene telefonom bolje i prolaze. U nastavku pročitaj par ključnih saveta za dobru fotku pravljenu kamerom telefona ?

U ovom postu videćeš i moje fotografije koje su nastale kamerom telefona.

PRIRODNO SVELTO

Najlepše fotografije nastaju na prirodnom svetlu. I to, po sunčanom danu, na malo prigušenom prirodnom svetlu, u zalazak ili izlazak sunca, pre nego u podne. A po oblačnom danu najlepše su u podne. Ako radnim danima radiš do kasno probaj da iskoristiš jedan vikend mesečno i islikaš sve što ti je neophodno. Tako ja radim već godinama i mnogo mi je lakše.

 

 

OČISTI LENS

Pre nego što kreneš da fotkaš obavezno očisti kameru. Nekad i ne primetimo da je zamrljana pa posle kad vidimo fotke ode mast u propast.

 

 

FORMAT Fotografije

Fotografije za Instagram galeriju uvek pravi u formatu 3:4 ili 5:4. Nekada je Instagram bio ’’kvadratna’’ aplikacija i mogle su da se kače samo fotke koje su u rezoluciji 1:1. Sada nije tako. Telefoni su veći, izduženiji i veću površinu ekrana zauzimaju uspravne fotke. Ako je ključ da ljudi zapaze proizvod na fotografiji onda su pomenuti formati najbolja opcija. Kada je reč o Instagram storiju fotografije i snimci su u formatu 9:16. Možda ti ovi brojevi deluju zbunjujuće ali ne brini. Kada otvoriš kameru i stisneš podešavanje formata telefon će odmah da ti ih ponudi. Treba samo da klikneš na onu koja ti odgovara 🙂 Dakle, 3:4 i 5:4 za feed, 9:16 za Story.

 

 

PODLOGA JE TEMELJ TVOJE KUĆE

Najvažniji segment fotografije koju kreiraš je podloga na kojoj se nalaze elementi koje fotkaš ili pozadina iza tvog modela. Kada fotkaš ljude trudi se da biraš pozadine koje su kontrast njihovoj odeći ili tenu. Kada fotkaš proizvode i stvari pozadinu uklapaj sa tematikom. U kući verovatno imaš neku zanimljivu podlogu na koju možeš da staviš rekvizite. Nekad je to tkanina, drvo, pločica. Ako pak nemaš ili želiš da proširiš kolekciju preporučujem ti podloge koje i ja sama poručujem iz Kine. Dvostrane su, sasvim dovoljno velike da na njima možeš da slikaš razne stvari a kvalitet je izvrsan! Klikni na OVAJ link da posetiš moju omiljenu prodavnicu za podloge.

 

 

KOMPOZICIJA I TAČKE FOKUSA

Kada pogodiš svetlo, obrišeš kameru, čekiraš rezoluciju i odabereš podlogu bacaš se na kreiranje cene ili kompoziciju. Gde šta da stoji? Kako da položiš stvari? Kako da fotkaš hranu a kako šminku? Gde da nađeš simpatične rekvizite da upotpune scenografiju? Kako šta da okreneš? O svemu ovome i o još mnooogo toga vezanog za fotkanje telefonom možeš da pročitaš u mom InstaFoto kursu. Klinki OVDE da pogledaš.

Ne zaboravi na tačke fokusa. Sve kamere telefona imaju opciju da same procene, na osnovu svetla, pozicije elemenata i udaljenosti kamere koje su tačke fokusa. Kada upališ kameru i kreneš da fotkaš klikni na ekranu na one stvari koje želiš da se najjasnije vide. Telefon će dalje sam odraditi posao.

 

 

VEŽBAJ

Kao i za sve u životu tako i za fotografisanje telefonom važi isto pravilo – vežba dovodi do savršentva. Fotkaj što više. Igraj se.

 

Predloži temu!

Ako se susrećeš sa nekim poteškoćama a misliš da ti ja mogu pomoći u prevazilaženju istih, slobodno mi piši! Pozivam te da predložiš teme o kojima bi zelela da pisem i daću sve od sebe da to i učinim!

Piši mi!